Way Beyond Monochrome.WayBeyondMonochrome_FrtCoverEd2

Detta är en favoritbok. Här förklaras det mesta av teori och praktik som rör mörkrummet!

 

  • Boken går igenom hur man gör sina första kopior.
  • Inramning och presentation beskriv utförligt.
  • Zon-systemet och sensiometri förklaras.
  • Negativprocessen förklaras. Man får insikt i hur man på ett metodiskt sätt kan få kontroll på sin exponering och sin framkallning av film.
  • Pappersprocessen ges en grundlig genomgång. Metoder för att mäta och kalibrera sitt fotopapper och sin förstoringsapparat beskrivs. Metoder för att påverka kontrast och tonomfång presenteras; exv. 'print flashing' och 'split filtrering'.

När boken har presenterat dessa "grunder" ägnas en stor del åt fall-studier. Man får följa hur författarna applicerar de olika teknikerna för att få fram en slutkopia; mycket inspirerande och lärorikt.

Sista delen av boken ger praktiska tips om hur man inreder ett mörkrum och hur man själv kan tillverka redskap och mäta in sin utrustning.

För mig passar den här boken perfekt. Jag gillar bokens metodiska och ingenjörsmässiga beskrivande av hur material fungerar och hur man kan mäta egenskaper. Detta är en av få böcker där jag inte känner att pusselbitar utelämnats eller enbart förklarats i svepande ordalag. Författarna lyckas dessutom, i mitt tycke, balansera det "ingenjörsmässiga" med en konstnärligt bildskapande. Jag kan varmt rekommendera boken för en person som har en ambition med sitt mörkrumsarbete.

Way Beyond Monochrome, 2nd edition
Ralph W. Lambrecht & Chris Woodhouse
ISBN: 9780240816258

En komplett innehållsförteckning och avsnitt ut boken finns att läsa på http://www.waybeyondmonochrome.com.

 

  • No comments found

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.