Eddie Ephraums, Creative Elements, Voyageur Press, 2001
(168 sidor, ca 175 kr)fc_CreativeElements

Detta är en favorit i bokhyllan!

 

 

Comment (0) Hits: 4313

Steve Anchell, The Darkroom Cookbook, 3rd edition, 2008, Focal Press.

The Darkroom Cookbook är främst just en kokbok för mörkrumsentusiasten. För mig har den praktiska nyttan av denna bok varit liten, men jag tycker ändå att den är intressant och läsvärd. I huvudsak är boken upplagd så att den först presenterar ett kapitel om exv. framkallare. Här beskrivs vilka grundkomponenter som kan ingå i en framkallare och varför. Det efterföljande kapitlet beskriver sedan framkallningsproceduren: exempelvis framkallningstid, agitering, förvätning av film och stående framkallning är procedurer som beskrivs och förklaras. Olika typer av framkallare beskrivs också (fin-korn, hög-kontrast, hög-accutans etc) och det ges exempel på produkter. På samma sätt beskrivs sedan stop och fixering, pappersframkallning och toning och blekning och intesifiering. En del sk. Ädelförfaranden beskrivs. Boken avlutas med ett tjockare appendix innehållandes en mängd olika recept för vanliga och ovanliga mörkrumskemier.

Kan jag rekommendera boken? Ja, till den sanna entusiasten som vill göra sin egen kemi ifrån grunden och till den intresserade som vill ha lite djupare förståelse i vad det är som egentligen finns i flaskorna som står på bänken framför en! Om man söker efter praktisk handledning i mörkrummets olika handhavanden finns det dock bättre alternativ.

Comment (0) Hits: 5333

Boken 'Post Exposure - Advancerd techniques for the photographic printer' (andra utgåvan) av Ctein finns för gratis nedladdning på författarens hemsida:

http://ctein.com/booksmpl.htm

Comment (0) Hits: 21667

Way Beyond Monochrome.WayBeyondMonochrome_FrtCoverEd2

Detta är en favoritbok. Här förklaras det mesta av teori och praktik som rör mörkrummet!

Comment (0) Hits: 3947